Suggesties om complexiteit te verminderen
Zorgvuldigheidseisen.
Voordat u in een technologie investeert, is het van belang dat het bedrijf dat de technologie verkoopt legaal en kredietwaardig is, dat de technologie voldoet aan de vereiste wettelijke normen, dat persoonsgegevens op een zorgvuldige wijze worden behandeld en dat alle bijbehorende risico’s zijn overwogen. Er zijn tal van bronnen beschikbaar over deze zorgvuldigheidseisen die nuttig kunnen zijn voor uw project, zoals bijvoorbeeld deze:
Ploum.nl [Hoe zit het met de privacy bij e-health toepassingen?]
Informatie over privacy overwegingen bij eHealth toepassingen.
Gezondheidsraad.nl [Gezondheidsapps en wearables]
Uitgebreide informatie over ethische zaken omtrent gezondheidsapps en wearables
igj.nl [Toetsingskader ‘Inzet van e-health door zorgaanbieders’]
Toetsingskader van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) voor de inzet van eHealth door zorgaanbieders.
igj.nl [Veilig gebruik e-health]
Veilig gebruik van eHealth door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).
Rijksoverheid.nl [Wanneer valt software onder de nieuwe Europese regels voor medische hulpmiddelen?]
Beschrijving van wanneer software onder de nieuwe Europese regels voor medische hulpmiddelen valt, door de Rijksoverheid.
Nictiz.nl [Medische software: is CE- certificering nodig?]
Document met informatie over wanneer een CE-certificering nodig is voor medische software, beschreven in 7 stappen die gezet moeten worden.
Ncsc.nl [Beveiligingsrichtlijnen voor mobiele apparaten]
Tweedelig document over de beveiligingsrichtlijnen voor mobiele apparaten opgesteld door het Nationaal Cyber Security Centrum (Ministerie van Justitie en Veiligheid)
Informeer uzelf over de technologie en beoordeel de kwaliteit en implicaties ervan.
Als u de technologie niet zelf maakt, maak uzelf dan vertrouwd met alle relevante aspecten ervan. U kunt eventueel een deskundige vragen om met u mee te denken. Bekijk de technologie, probeer de technologie uit, en maak een ‘wandeling’ door het denkbeeldige gebruiksscenario. Zal deze technologie echt helpen bij wat u wil bereiken? Kan een andere technologie (misschien een die al is uitgeprobeerd en getest) hetzelfde bereiken met minder moeite?
Fda.gov [medical device databases]
Database over alle medical devices die op de markt zijn op dit moment, wordt regelmatig geüpdatet.
Ec.europa.eu [eudamed]
Europese database over alle medical devices, certificaten en fabrikanten.
Zoek uit waar de technologie vandaan zal komen en welke uitdagingen daaraan verbonden zijn.
In de ideale situatie zijn de bouwstenen van de door u gekozen technologie, zoals het coderingsplatform, de apparaten enz. gemakkelijk toegankelijk of aan te schaffen. Er is dan geen sprake van lange wachttijden of onbetrouwbare leveranciers. Ook is de technologie bij voorkeur niet afhankelijk van één leverancier, apparaat, codeertaal enz., maar heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk over te stappen op andere technologieën. Ook zijn de bouwstenen bij voorkeur uitvoerig getest, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over de betrouwbaarheid ervan. Mogelijke belangenconflicten of aanspraken op intellectueel eigendom moeten zijn uitgezocht voordat het project begint. Het moet duidelijk zijn wie de technologie zal financieren, wat de technologie zal kosten en welke posten moeten worden gedekt (opzet, onderhoud, updates, enz.).
Identificeer de belangrijkste punten waar technische complexiteit van invloed zal zijn op succes en pak deze aan.
Zoek zo snel mogelijk naar ontbrekende of onbekende gegevens en afhankelijkheden, en ontwikkel een plan om hiermee om te gaan, inclusief alternatieven. Vermijd of verminder onnodige technische integratie, want integratie van systemen maakt alles complexer. Echter, sommige vormen van technische integratie kunnen het voor een zorgverlener eenvoudiger maken om de technologie te gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor het werken met software vanuit het elektronische patiëntendossier.
Ga na hoe de technologie het systeem zal verstoren.
Breng mogelijke verstoringen in kaart en neem maatregelen om deze zo veel mogelijk te beperken. Kunt u de technologie aanpassen? Kunt u kiezen voor andere systemen of processen? Welke maatregelen kunt u nemen (bv. een kleinschalige proef parallel aan de reeds bestaande dienst, opleiding op de werkplek, helpdesk) totdat de systemen en processen de nieuwe technologie wel kunnen ondersteunen? Zie ook domein 5: organisatie.
Zorginstituutnederland.nl [Implementatie van de leidraad ‘Nieuwe interventies in de klinische praktijk’]
Implementatie van de leidraad ‘nieuwe interventies in de klinische praktijk’.
Sbo.nl [3 succesfactoren voor de implementatie van technologie in de zorg]
Succesfactoren voor de implementatie van technologie in de zorg.
Demedischspecialist.nl [Nieuwe Interventies in de Klinische Praktijk]
leidraad voor nieuwe interventies in de klinische praktijk.